Genom att lära av varandra växer vi tillsammans

Genom att lära av varandra växer vi tillsammans

Lyftutrustning och servicetjänster i all ära, men en minst lika viktig del i att vara branschledande är att ha skickliga medarbetare. Och det har Dematek. Varje dag är våra servicetekniker ute hos kunderna för att hålla deras lyftredskap i topptrim och hjälpa dem att hitta rätt lösningar för verksamheten. Nyckeln till framgång heter bredd och kompetens. Och att hjälpa och lära av varandra.

Delad kunskap är dubbel kunskap. Därför står den gemensamma kompetensutvecklingen högt på agendan hos Dematek. Och bland våra servicetekniker finns det en bred kompetensbank att ösa ur. I gänget finns alltifrån riktiga veteraner med upp mot 40 år som anställda till yngre talanger som jobbat hos oss ett par veckor.

Våra olika bakgrunder, åldrar och personligheter skapar en dynamisk blandning i servicegruppen. En mix av erfarenhet och energi. Och alla har vi något att lära av varandra. Det kan handla om alltifrån hur man bäst kommunicerar med kunder till hur den senaste digitala traversen fungerar. Helt enkelt saker som kollegorna har konkret nytta av i sitt arbete.

För att kunna ta tillvara på den kollektiva kompetensen så bra som möjligt arbetar vi mycket med att skapa ett klimat och en arbetsorganisation som gör det naturligt att lära av varandra i vardagen. Att lyckas med det är en vinst för alla. Dels för oss själva som företag, men framför allt för våra kunder som kan få hjälp av marknadens bästa servicetekniker.

Ett bevis på att vi lyckats bli en lärande arbetsplats är hur självklart det är för våra medarbetare att samarbeta. Att alltid hjälpa varandra är djupt rotat i företagskulturen. Även fast våra servicetekniker ofta jobbar ensamma ute hos kunderna så är kollegorna aldrig längre bort än ett telefonsamtal. De står alltid redo att bolla en fråga, ge tips eller en hjälpande hand när det behövs.

– Man försöker hela tiden lära sig av kollegor och snappa upp saker de gör. Vi visar varandra så fort tillfälle ges. Och kan man inte lösa saker själv är det bara att ringa en kollega och be om hjälp. Att stötta varandra i jobbet är självklart, säger Jan Fredriksson, servicetekniker på vårt Karlstadskontor och anställd på Dematek ända sedan sommaren 1986.

Han får medhåll av sin kollega Johnie Berglund, som i jämförelse får räknas som något av en rookie på företaget. Han har jobbat som servicetekniker på kontoret i Västerås sedan i april 2020.

– Det är ett fint samarbete i servicegruppen med en bra blandning av personer som jobbat länge och nyanställda. Vi hjälper alltid varandra om det behövs.

Oavsett om man jobbat i företaget i decennier eller precis har börjat som servicetekniker har man alltså kunskaper och erfarenheter att tillföra varandra. Som rutinerad tekniker har man sett det mesta, löst otaliga problem och träffat många olika typer av kunder genom åren. Man vet helt enkelt hur man ska hantera de flesta situationer. Och våra nytillskott bidrar ofta med nya infallsvinklar som till exempel kan förbättra en arbetsprocess. De har också ofta hög kompetens inom dagens moderna lyftanordningar som de kan dela med sig av till sina äldre kollegor. Att vara insatta i varandras arbete bidrar även till ett ökat engagemang bland personalen.

Tryggheten som gruppens samlade kompetens inom service, montage och installation ger, gör också att vi alltid kan säga ja till våra kunder. Vi vet att det finns någon i gänget som kan lösa problemet eller hitta rätt lösning.

En bra början lägger grunden för en lyckad fortsättning

Att få en bra start är viktigt för att sedan kunna känna sig trygg i sin roll när man kliver in i hetluften. Som nyanställd på Dematek får man därför gå bredvid en kollega i början för att i lagom takt komma in i jobbet och bli varm i kläderna.

– När jag började fick jag en fadder som jag fick gå bredvid under ett par månader för att få inblick i arbetet och lägga grunden till de kunskaper jag behöver ute hos kunderna. Det blev en bra start för mig, och sedan har jag lärt mig mer och mer efter hand, säger Johnie Berglund.

Vanligtvis får våra nyanställda också genomgå ett antal mer formella internutbildningar i klassrumsform. För Johnie blev det tyvärr inte så eftersom han började precis när coronapandemin bröt ut. De kunskaper han fick genom att gå bredvid sin fadder har dock räckt gott och väl för att han ska känna sig trygg i sin yrkesroll.

Kunduppdragen kräver det bästa av två världar

Vad är det då som utmärker en skicklig servicetekniker? Enligt Johnie behöver man ha en blandning av teknisk och social kompetens ute hos kunderna.

– Självklart behöver du kunna tekniken och ha produktkunskaper – du måste veta hur till exempel en Demag-travers fungerar. Men jobbet innebär också mycket kundkontakter och en minst lika viktig del är att kunna prata med kunderna på rätt sätt. Du måste kunna kommunicera tydligt för att förstå deras faktiska behov och kunna hitta den bästa lösningen. Ibland får du inledningsvis inte mer ingående information än ”den funkar inte”. Då måste du kunna prata med kunden för att översätta detta till det egentliga problemet med telfern eller vad det nu är som krånglar.

– Andra kunskaper som är viktiga ute hos kunderna är lyftsäkerhet och vilka lagar och regler som gäller inom området. Du måste även vara noggrann i ditt jobb för att kunna upptäcka eventuella brister och förhindra ett akut produktionsstopp. Och du behöver vara flexibel, säger Johnie.

Tekniken utvecklas ständigt och vi med den

Att som tekniker ha ett teknikintresse och vilja lära sig om nya produkter är en förutsättning idag. Precis som inom de flesta områden går den tekniska utvecklingen inom vår bransch hela tiden framåt. Lyftanordningarna blir alltmer avancerade och är numera digitala. Mycket har med andra ord hänt sedan Jan Fredriksson inledde sin teknikerbana i mitten av 80-talet.

– På den tiden var alla kranar kontaktorstyrda, medan de nuförtiden uteslutande är frekvens- eller PLC-styrda. Så mycket har förändrats och du behöver därför helt andra kunskaper idag. Men det har varit roligt och utvecklande att få lära sig nytt.

För Johnie har serviceteknikerrollen gett honom goda möjligheter att få utlopp för sin tekniska ådra.

– Jag har alltid gillat teknik och tyckt om att uppfinna saker ända sedan barnsben. Att ha det naturliga intresset har varit till stor nytta i mitt arbete. Just nu jobbar jag 80 procent ute hos en kund som har mycket nya grejer. Då underlättar det att ha bra koll på den senaste tekniken.

Modern teknik, prata med folk och ett tränat öga för att upptäcka problem i tid. Det finns som synes mycket en vass servicetekniker behöver kunna. Men med en stor gemensam bredd och kompetens, i kombination med inställningen att alltid hjälpa varandra, kommer man långt. Och på Dematek jobbar vi alla mot samma mål – att leverera så bra lösningar som möjligt till våra kunder.

Har du frågor eller vill veta mer om hur våra servicetekniker kan hjälpa dig är du välkommen att kontakta oss.

       

Johnie Berglund, servicetekniker      Jan Fredriksson, servicetekniker

Den ena lyftmiljön är sällan lik den andra och varje behov är ofta unikt. För att få hjälp med just era lyftbehov, tveka inte att höra av er till oss på Dematek. Vi har jobbat med trygga lyft i över 100 år.